‘Slimme’ toestellen in huis: opgepast voor inbrekers

Met internet verbonden toestellen zijn absoluut overal en we zijn er ons zelfs niet meer van bewust. Onze stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme deurbel, de installatie van zonnepanelen,… Verbonden voorwerpen maken deel uit van ons dagelijks leven, maar zijn ze altijd veilig?

Wat zijn de risico’s?

Verbonden toestellen kunnen een aantal risico’s inhouden wanneer ze gehackt worden.

We geven een aantal voorbeelden:

– Weten dat je niet thuis bent via je vaatwasser? Potentiële inbrekers kunnen vanop afstand zien dat je vaatwasser al enkele dagen niet gebruikt wordt.
– Aan een plan van uw woning geraken via je robotstofzuiger?
– Je interieur bekijken via de camera van je babyphone?
– Het vergrendelingsmechanisme van je elektrische sloten desactiveren?

Waarop moet ik letten wanneer ik ‘slimme’ toestellen koop/gebruik?

– Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je wil aankopen en vraag advies aan een technisch deskundige.
– Opgepast voor ‘witte’ producten: Vaak worden via webshops goedkopere afgeleiden van merktoestellen verkocht. Deze toestellen beschikken echter dikwijls over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker voor dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt.
– Volg de instructies van de gebruikshandleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan. Wijzig steeds de standaard wachtwoorden.
– Voer tijdig updates uit: Om je toestellen te beveiligen tegen personen met slechte bedoelingen, is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren.
– Beveilig je Wifi-verbinding: Gebruik een wachtwoord, verander de naam van jouw netwerk en zorg ervoor dat updates worden uitgevoerd. Weet steeds wie toegang heeft tot jouw internetnetwerk en verander het wachtwoord indien nodig.

Opgelet: de elektronische beveiliging van je woning (alarm, camera’s, slimme deurbel,…) vervangt een correcte beveiliging van de deuren en ramen niet, maar dient enkel als aanvulling.

Inbraakpreventie

Weet je niet waar te beginnen? Doe een beroep op de diefstalpreventieadviseur van onze Politiezone Rode. Hij komt gratis naar jou toe om de zwakke punten in de beveiliging van je woning te analyseren en geeft je aanbevelingen om de risico’s te beperken. Niets is verplicht, je beslist zelf welke preventiemaatregelen je al dan niet wenst toe te passen. De adviezen van de diefstalpreventieadviseur zijn bovendien neutraal, objectief en volledig gratis. Aarzel dus niet langer!

Inbraakpreventie begint bij het aannemen van goede gewoonten zoals steeds de deuren en ramen op slot doen, zelfs bij een korte afwezigheid; verberg je aantrekkelijke voorwerpen zoals een draagbare computer, smartphone, GPS,…; geef de indruk dat er iemand aanwezig is in je woning door verlichting met tijdschakelaars te gebruiken, door aan je buren te vragen om de rolluiken omhoog en omlaag te doen,…

Deze preventiemaatregelen zijn makkelijk uit te voeren en zijn bovendien volledig gratis.

De diefstalpreventieadviseur kan je ook adviseren om mechanische preventiemaatregelen te nemen. Zoals met name je deuren beveiligen met een meerpuntssluiting, een veiligheidscilinder of een rozet. De beveiliging van de ramen via vergrendelbare raamkrukken, opbouwsloten of gelaagd glas is ook belangrijk.

Interesse? Wacht niet langer en maak een afspraak met je diefstalpreventieadviseur: 02/363.73.83.

ALGEMENE INFORMATIE BESAFE@HOME

BeSafe@home: sensibiliseringscampagne tegen diefstal

De FOD Binnenlandse Zaken organiseert, in samenwerking met de Federale Politie, de provincies en de lokale overheden een sensibiliseringscampagne tegen diefstal. Er zullen sensibiliseringsacties plaatsvinden tijdens de hele week van 17 tot 23 oktober 2022. Infosessies, standen op de markt, operaties Rozet, standen in warenhuizen, wandeling met de wijkagent,… Aan acties geen gebrek.

Vind alle diefstalpreventietips terug op de site www.besafe.be/nl/diefstal.