Daders gewapende overval Delhaize aangehouden

Drie minderjarige daders van een gewapende overval op de Proxi Delhaize te Linkebeek werden geïdentificeerd, geïnterpelleerd, verhoord en bekenden de feiten.

Op 09/12/20 rond sluitingsuur werd de Delhaize-winkel op het Gemeenteplein te Linkebeek het slachtoffer van een gewapende overval. Drie gemaskerde manspersonen drongen de handelszaak binnen gewapend met pistool en mes, en bedreigden hiermee de kassierster die onder dwang de kassa diende te openen. De verdachten gingen aan de haal met het geld uit de kassa alsook met een hoeveelheid sigaretten en flessen alcohol. De kassierster, getraumatiseerd door de feiten, diende eveneens haar gsm-toestel af te geven. Na de feiten zetten de daders het op een lopen.

De lokale recherche van de politiezone Rode startte hierop het onderzoek en aan de hand van de gemeentelijke bewakingscamera’s aangebracht op het Gemeenteplein, konden de bewegingen van de verdachten in kaart gebracht worden en kon aangetoond worden dat de verdachten zich voor de feiten hadden omgekleed om niet herkenbaar te zijn. Verder kon achterhaald worden dat na de feiten de buit werd verstopt, en ‘s anderendaags door één van de verdachten werd opgehaald.

De verdachten maakten daarbij gebruik van het openbaar vervoer, dat deze dagen ook uitgerust is met camerabewaking.

Na een doorgedreven onderzoek aan de hand van de kwaliteitsvolle beelden van de gemeente Linkebeek én de beelden van het openbaar vervoer konden de drie verdachten geïdentificeerd worden.

De drie minderjarigen, allen woonachtig in de Brusselse agglomeratie, werden de voorbije twee weken uit hun bed gelicht en verhoord. De minderjarigen bekenden de feiten en werden voorgeleid bij de Jeugdafdeling van het Parket Brussel. Twee van hen werden geplaatst in de gesloten instelling van St Hubert, de derde werd onder toezicht geplaatst bij hem thuis.

De beelden van de bewakingscamera’s op het Gemeenteplein te Linkebeek, alsmede de beelden van ANPR-camera’s, hebben al meermaals bijgedragen tot de opheldering van misdrijven en zijn een grote toegevoegde waarde bij onderzoeken door de politie.

HCP Frank Van der Perre
Korpschef PZ Rode